Dr Fragkou Martha

Τι είναι το άγχος;

Το περιστασιακό άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της ζωής. Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για πράγματα όπως η υγεία, τα χρήματα ή τα οικογενειακά προβλήματα. Αλλά οι αγχώδεις διαταραχές περιλαμβάνουν κάτι περισσότερο από προσωρινή ανησυχία ή φόβο. Για τα άτομα με αγχώδη διαταραχή, το άγχος δεν υποχωρεί και μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου. Τα συμπτώματα μπορεί να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες όπως την εργασιακή απόδοση, τη σχολική εργασία και τις σχέσεις.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αγχωδών διαταραχών, όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, η διαταραχή πανικού, η διαταραχή κοινωνικού άγχους και διάφορες διαταραχές που σχετίζονται με τη φοβία.

 1. Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή (GAD) συνήθως περιλαμβάνει ένα επίμονο αίσθημα άγχους ή τρόμου, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή ζωή. Δεν είναι το ίδιο με το να ανησυχείς περιστασιακά για πράγματα ή να νιώθεις άγχος λόγω αγχωτικών γεγονότων της ζωής. Τα άτομα που ζουν με GAD βιώνουν συχνά άγχος για μήνες, αν όχι χρόνια.

Τα συμπτώματα της GAD περιλαμβάνουν:

 • Αίσθημα ανησυχίας
 • Εύκολη κόπωση
 • Δυσκολία συγκέντρωσης
 • Ευερεθιστότητα
 • Πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, στομαχόπονους ή ανεξήγητους πόνους
 • Δυσκολία στον έλεγχο των συναισθημάτων ανησυχίας
 • Αντιμετώπιση προβλημάτων ύπνου, όπως δυσκολία να κοιμηθεί στο να κοιμηθεί το άτομο
 1. Διαταραχή πανικού

Τα άτομα με διαταραχή πανικού παρουσιάζουν συχνές και απροσδόκητες κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού είναι ξαφνικές περίοδοι έντονου φόβου, δυσφορίας ή αίσθησης απώλειας του ελέγχου ακόμα και όταν δεν υπάρχει σαφής κίνδυνος ή έναυσμα. Δεν θα εμφανίσουν όλοι όσοι βιώνουν αυτή τη διαταραχή, και κρίση πανικού.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει:

 • Έντονο καρδιακό παλμό
 • Ιδρώτα
 • Τρέμουλο ή μυρμήγκιασμα
 • Πόνο στο στήθος
 • Αισθήματα επικείμενης καταστροφής
 • Αισθήματα ότι είναι εκτός ελέγχου

Τα άτομα με διαταραχή πανικού συχνά ανησυχούν για το πότε θα συμβεί η επόμενη κρίση και προσπαθούν ενεργά να αποτρέψουν μελλοντικές κρίσεις αποφεύγοντας μέρη, καταστάσεις ή συμπεριφορές που συσχετίζουν με κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανιστούν τόσο συχνά, πολλές φορές την ημέρα ή τόσο σπάνια όσο λίγες φορές το χρόνο.

 1. Διαταραχή άγχους αποχωρισμού:Το άγχος αποχωρισμού συχνά θεωρείται ως κάτι που αντιμετωπίζουν τα μοναχοπαίδια. Ωστόσο, οι ενήλικες μπορούν επίσης να διαγνωστούν με διαταραχή άγχους αποχωρισμού. Τα άτομα με διαταραχή άγχους αποχωρισμού φοβούνται ότι είναι μακριά από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά τους. Συχνά ανησυχούν ότι κάτι κακό μπορεί να συμβεί στα αγαπημένα τους πρόσωπα ενώ δεν είναι μαζί. Αυτός ο φόβος τους κάνει να αποφεύγουν να είναι μόνοι ή μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Μπορεί να έχουν άσχημα όνειρα για χωρισμό ή να αισθάνονται αδιαθεσία όταν πρόκειται να συμβεί χωρισμός.
 2. Επιλεκτική αλαλία:Μια κάπως σπάνια διαταραχή που σχετίζεται με το άγχος είναι η επιλεκτική αλαλία . Η επιλεκτική αλαλία εμφανίζεται όταν οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να μιλήσουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές καταστάσεις, παρά το γεγονός ότι έχουν φυσιολογικές γλωσσικές δεξιότητες. Η επιλεκτική αλαλία εμφανίζεται συνήθως πριν από την ηλικία των 5 ετών και συχνά συνδέεται με ακραία ντροπαλότητα, φόβο κοινωνικής αμηχανίας, ψυχαναγκαστικά χαρακτηριστικά, απόσυρση, συμπεριφορά προσκόλλησης και εκρήξεις θυμού. Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με επιλεκτική αλαλία συχνά διαγιγνώσκονται και με άλλες αγχώδεις διαταραχές.
 3. Φοβίες: Η φοβίαείναι ένας έντονος φόβος ή αποστροφή προς συγκεκριμένα αντικείμενα ή καταστάσεις. Αν και μπορεί να είναι ρεαλιστικό να υπάρχει ανησυχία σε ορισμένες περιπτώσεις, ο φόβος που νιώθουν τα άτομα με φοβίες είναι δυσανάλογος με τον πραγματικό κίνδυνο που προκαλεί η κατάσταση ή το αντικείμενο.

Άτομα με φοβία:

 • Μπορεί να υπάρχει μια παράλογη ή υπερβολική ανησυχία για μία κατάσταση ή συνθήκη που προκαλεί φόβο.
 • Λήψη ενεργών μέτρων για την αποφυγή της συγκεκριμένης συνθήκης ή κατάστασης
 • Πρόκληση έντονου άγχους όταν λάβει μέρος η συγκεκριμένη συνθήκη ή κατάσταση
 • Το άτομο υπομένει αναπόφευκτα αντικείμενα και καταστάσεις με έντονο άγχος

 

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φοβιών και διαταραχών που σχετίζονται με τη φοβία:

 

Α. Ειδικές φοβίες (μερικές φορές ονομάζονται απλές φοβίες)

Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα άτομα που έχουν μια συγκεκριμένη φοβία έχουν έντονο φόβο ή αισθάνονται έντονο άγχος για συγκεκριμένους τύπους αντικειμένων ή καταστάσεων. Μερικά παραδείγματα συγκεκριμένων φοβιών περιλαμβάνουν τον φόβο:

 • Πτήσεις
 • Ύψη
 • Συγκεκριμένα ζώα, όπως αράχνες, σκύλοι ή φίδια
 • Ενέσεις
 • Αίμα

Β. Αγοραφοβία

Τα άτομα με αγοραφοβία έχουν έντονο φόβο για δύο ή περισσότερες από τις ακόλουθες καταστάσεις:

 • Χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς
 • Όντας σε ανοιχτούς χώρους
 • Όντας σε κλειστούς χώρους
 • Να στέκονται στην ουρά ή να είναι μέσα σε πλήθος
 • Να είναι μόνος έξω από το σπίτι

Τα άτομα με αγοραφοβία συχνά αποφεύγουν αυτές τις καταστάσεις, εν μέρει, επειδή πιστεύουν ότι το να μπορέσουν να φύγουν μπορεί να είναι δύσκολο ή αδύνατο, σε περίπτωση που έχουν αντιδράσεις πανικού ή άλλα ενοχλητικά συμπτώματα. Στην πιο σοβαρή μορφή αγοραφοβίας, ένα άτομο μπορεί να δεσμευτεί στο σπίτι.

Γ. Διαταραχή κοινωνικού άγχους (Κοινωνική φοβία)

Η διαταραχή κοινωνικού άγχους είναι ένας έντονος, επίμονος φόβος να σε παρακολουθούν και να σε κρίνουν οι άλλοι. Για τα άτομα με αυτή τη διαταραχή, ο φόβος για κοινωνικές καταστάσεις μπορεί να είναι τόσο έντονος που φαίνεται να βρίσκεται πέρα ​​από τον έλεγχό τους. Για μερικούς ανθρώπους, αυτός ο φόβος μπορεί να τους εμποδίσει από το να πάνε στη δουλειά, να παρακολουθήσουν σχολείο ή να κάνουν καθημερινές δραστηριότητες. Ανησυχούν ότι οι ενέργειες ή οι συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος τους θα αξιολογηθούν αρνητικά από τους άλλους, με αποτέλεσμα να νιώθουν αμηχανία.

Τα άτομα με κοινωνική φοβία μπορεί να εμφανίσουν:

 • Κοκκίνισμα, εφίδρωση ή τρέμουλο
 • Αυξημένους καρδιακούς παλμούς
 • Στομαχόπονους
 • Άκαμπτη στάση σώματος ή ομιλία με υπερβολικά απαλή φωνή
 • Δυσκολία να έρθουν σε επαφή με τα μάτια ή να βρίσκονται κοντά σε άτομα που δεν γνωρίζουν
 • Αισθήματα αυτοσυνειδησίας ή φόβος ότι οι άνθρωποι θα τους κρίνουν αρνητικά

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου για το άγχος;

Οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι τόσο οι γενετικοί όσο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο εμφάνισης μιας αγχώδους διαταραχής.

Οι παράγοντες κινδύνου για κάθε τύπο αγχώδους διαταραχής ποικίλλουν. Ωστόσο, ορισμένοι γενικοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • Ντροπαλότητα ή αίσθημα στενοχώριας ή νευρικότητας σε νέες καταστάσεις στην παιδική ηλικία
 • Έκθεση σε αγχωτικά και αρνητικά γεγονότα της ζωής ή του περιβάλλοντος
 • Ιστορικό άγχους ή άλλων ψυχικών διαταραχών σε βιολογικούς συγγενείς

Τα συμπτώματα άγχους μπορεί να προκληθούν ή να επιδεινωθούν από:

 • Ορισμένες σωματικές παθήσεις, όπως προβλήματα θυρεοειδούς ή καρδιακή αρρυθμία
 • Καφεΐνη ή άλλες ουσίες/φάρμακα

Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε μια αγχώδη διαταραχή, η εξέταση από έναν ψυχίατρο μπορεί να βοηθήσει στο να διαγνωστούν τα συμπτώματά σας και να βρεθεί η σωστή θεραπεία.

Πώς αντιμετωπίζεται το άγχος;

Οι αγχώδεις διαταραχές γενικά αντιμετωπίζονται με ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και με τα δύο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης του άγχους και θα πρέπει να συνεργαστείτε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να επιλέξετε την καλύτερη θεραπεία για εσάς.

 Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία ή η «θεραπεία ομιλίας» μπορεί να βοηθήσει άτομα με αγχώδεις διαταραχές. Για να είναι αποτελεσματική, η ψυχοθεραπεία πρέπει να κατευθύνεται στα συγκεκριμένα άγχη σας και να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.

Γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι ένα παράδειγμα ενός τύπου ψυχοθεραπείας που μπορεί να βοηθήσει άτομα με αγχώδεις διαταραχές. Διδάσκει στους ανθρώπους διαφορετικούς τρόπους σκέψης, συμπεριφοράς και αντίδρασης σε καταστάσεις για να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο άγχος και φόβο. Η CBT έχει μελετηθεί καλά και είναι το χρυσό πρότυπο για την ψυχοθεραπεία.

Η θεραπεία έκθεσης είναι μια μέθοδος CBT που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία αγχωδών διαταραχών. Η θεραπεία έκθεσης εστιάζει στην αντιμετώπιση των φόβων που κρύβονται πίσω από μια αγχώδη διαταραχή για να βοηθήσει τους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες που απέφευγαν. Η θεραπεία έκθεσης χρησιμοποιείται μερικές φορές μαζί με ασκήσεις χαλάρωσης.

Θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης

Μια άλλη θεραπευτική επιλογή για ορισμένες αγχώδεις διαταραχές είναι η θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης (ACT). Το ACT υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση από τη CBT στις αρνητικές σκέψεις. Χρησιμοποιεί στρατηγικές όπως η επίγνωση και ο καθορισμός στόχων για τη μείωση της δυσφορίας και του άγχους. Σε σύγκριση με τη CBT, το ACT είναι μια νεότερη μορφή ψυχοθεραπείας, επομένως υπάρχουν λιγότερα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητά της.

Φαρμακευτική αγωγή

Η φαρμακευτική αγωγή δεν θεραπεύει τις αγχώδεις διαταραχές, αλλά μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ο ψυχίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει αγχολυτικά.  Οι πιο κοινές κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των αγχωδών διαταραχών είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα φάρμακα κατά του άγχους (όπως οι βενζοδιαζεπίνες) και οι β-αναστολείς.

Αντικαταθλιπτικά

Τα αντικαταθλιπτικά χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία αγχωδών διαταραχών. Μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί ορισμένες χημικές ουσίες που ελέγχουν τη διάθεση ή το στρες. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσετε πολλά διαφορετικά αντικαταθλιπτικά φάρμακα προτού βρείτε αυτό που βελτιώνει τα συμπτώματά σας και έχει διαχειρίσιμες παρενέργειες.

Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να χρειαστούν αρκετές εβδομάδες για να αρχίσουν να δρουν, επομένως είναι σημαντικό να δώσετε στο φάρμακο μια ευκαιρία πριν καταλήξετε σε ένα συμπέρασμα σχετικά με την αποτελεσματικότητά του. Εάν αρχίσετε να παίρνετε αντικαταθλιπτικά, μην σταματήσετε να τα παίρνετε χωρίς τη βοήθεια ενός ψυχιάτρου. Ο ψυχίατρος σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε αργά και με ασφάλεια τη δόση σας. Η απότομη διακοπή τους μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα στέρησης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες κάτω των 25 ετών μπορεί να εμφανίσουν αυξημένες αυτοκτονικές σκέψεις ή ακραίες συμπεριφορές όταν λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες μετά την έναρξη ή όταν αλλάζει η δόση. Εξαιτίας αυτού, άτομα όλων των ηλικιών που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά πρέπει να παρακολουθούνται στενά, ειδικά κατά τις πρώτες εβδομάδες της θεραπείας.

Φάρμακα κατά του άγχους

Τα φάρμακα κατά του άγχους μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του άγχους, των κρίσεων πανικού ή του ακραίου φόβου και ανησυχίας. Τα πιο κοινά φάρμακα κατά του άγχους ονομάζονται βενζοδιαζεπίνες. Αν και μερικές φορές οι βενζοδιαζεπίνες χρησιμοποιούνται ως θεραπείες πρώτης γραμμής για τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή, έχουν τόσο οφέλη όσο και μειονεκτήματα.

Οι βενζοδιαζεπίνες είναι αποτελεσματικές στην ανακούφιση του άγχους και δρουν πιο γρήγορα από τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν μια ανοχή σε αυτά τα φάρμακα και χρειάζονται όλο και μεγαλύτερες δόσεις για να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Μερικοί άνθρωποι εξαρτώνται ακόμη και από αυτούς.

Για να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα, οι ψυχίατροι συνήθως συνταγογραφούν βενζοδιαζεπίνες για μικρά χρονικά διαστήματα.

Εάν οι άνθρωποι σταματήσουν ξαφνικά να παίρνουν βενζοδιαζεπίνες, μπορεί να έχουν συμπτώματα στέρησης ή το άγχος τους μπορεί να επανέλθει. Επομένως, οι βενζοδιαζεπίνες θα πρέπει να μειώνονται αργά. Ο ψυχίατρος σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε αργά και με ασφάλεια τη δόση σας.

Βήτα-αναστολείς

Αν και οι βήτα-αναστολείς χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους, όπως ο γρήγορος καρδιακός παλμός, το τρέμουλο, το τρέμουλο και το κοκκίνισμα. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να διατηρήσουν τα σωματικά συμπτώματα υπό έλεγχο όταν λαμβάνονται για σύντομες περιόδους. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν «όπως χρειάζεται» για τη μείωση του οξέος άγχους, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης ορισμένων προβλέψιμων μορφών άγχους απόδοσης.

Επιλέγοντας το σωστό φάρμακο

Ορισμένοι τύποι φαρμάκων μπορεί να λειτουργούν καλύτερα για συγκεκριμένους τύπους αγχωδών διαταραχών, επομένως οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεργάζονται στενά με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να προσδιορίσουν ποιο φάρμακο είναι καλύτερο για αυτούς. Ορισμένες ουσίες όπως η καφεΐνη, ορισμένα φάρμακα για το κρυολόγημα χωρίς ιατρική συνταγή, τα παράνομα φάρμακα και τα φυτικά συμπληρώματα μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών ή να αλληλεπιδράσουν με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μιλήσουν με έναν ψυχίατρο, ώστε να μπορούν να μάθουν ποιες ουσίες είναι ασφαλείς και ποιες να αποφεύγουν.

Η επιλογή του σωστού φαρμάκου, της δόσης φαρμάκου και του σχεδίου θεραπείας θα πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη ειδικού και θα πρέπει να βασίζεται στις ανάγκες του ατόμου και την ιατρική του κατάσταση. Εσείς και ο ψυχίατρος σας μπορείτε να δοκιμάσετε πολλά φάρμακα πριν βρείτε το σωστό.