Dr Fragkou Martha

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας είναι μια ψυχική ασθένεια που επηρεάζει σοβαρά την ικανότητα ενός ατόμου να ρυθμίζει τα συναισθήματά του. Αυτή η απώλεια συναισθηματικού ελέγχου μπορεί να αυξήσει την παρορμητικότητα, να επηρεάσει το πώς αισθάνεται ένα άτομο για τον εαυτό του και να επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις του με τους άλλους. Διατίθενται αποτελεσματικές θεραπείες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της οριακής διαταραχής προσωπικότητας.

Σημάδια και συμπτώματα

Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας μπορεί να βιώσουν έντονες εναλλαγές της διάθεσης και να αισθάνονται αβεβαιότητα για το πώς βλέπουν τον εαυτό τους. Τα συναισθήματά τους για τους άλλους μπορούν να αλλάξουν γρήγορα και να μετατραπούν από ακραία εγγύτητα σε ακραία αντιπάθεια. Αυτά τα μεταβαλλόμενα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε ασταθείς σχέσεις και συναισθηματικό πόνο.

Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας τείνουν επίσης να βλέπουν τα πράγματα στα άκρα, όπως όλα τα καλά ή όλα τα κακά. Τα ενδιαφέροντα και οι αξίες τους μπορεί να αλλάξουν γρήγορα και μπορεί να ενεργήσουν παρορμητικά ή απερίσκεπτα.

Άλλα σημεία ή συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Προσπάθειες για αποφυγή πραγματικής ή υποτιθέμενης εγκατάλειψης, όπως το να βυθιστείτε με το κεφάλι στις σχέσεις — ή να τις τερματίσετε το ίδιο γρήγορα.
 • Ένα μοτίβο έντονων και ασταθών σχέσεων με την οικογένεια, τους φίλους και τα αγαπημένα πρόσωπα.
 • Μια παραμορφωμένη και ασταθής αυτοεικόνα ή αίσθηση του εαυτού.
 • Παρορμητικές και συχνά επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως ξεφάντωμα, μη ασφαλές σεξ, κατάχρηση ουσιών, απερίσκεπτη οδήγηση και υπερφαγία.

Σημείωση: Εάν αυτές οι συμπεριφορές συμβαίνουν κυρίως σε περιόδους αυξημένης διάθεσης ή ενέργειας, μπορεί να είναι συμπτώματα διαταραχής της διάθεσης και όχι οριακής διαταραχής προσωπικότητας.

 • Αυτοτραυματική συμπεριφορά, όπως το κόψιμο.
 • Επαναλαμβανόμενες σκέψεις αυτοκτονικών συμπεριφορών ή απειλών.
 • Έντονες και άκρως μεταβλητές διαθέσεις, με επεισόδια που διαρκούν από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες.
 • Χρόνια αισθήματα κενού.
 • Ακατάλληλος, έντονος θυμός ή προβλήματα ελέγχου του θυμού.
 • Αισθήματα διάσπασης, όπως αίσθημα αποκοπής από τον εαυτό του, παρατήρηση του εαυτού του έξω από το σώμα του ή αισθήματα μη πραγματικότητας.

Όχι όλα τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας μπορούν να εμφανίσουν όλα αυτά τα συμπτώματα. Η σοβαρότητα, η συχνότητα και η διάρκεια των συμπτωμάτων εξαρτώνται από το άτομο και την ασθένειά του.

Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας έχουν σημαντικά υψηλότερο ποσοστό αυτοτραυματισμού και αυτοκτονικής συμπεριφοράς από τον γενικό πληθυσμό.

Τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας που σκέφτονται να βλάψουν τον εαυτό τους ή να επιχειρήσουν να αυτοκτονήσουν χρειάζονται βοήθεια αμέσως.

Διάγνωση

Ένας ψυχίατρος που έχει εμπειρία στη διάγνωση και θεραπεία ψυχικών διαταραχών μπορεί να διαγνώσει οριακή διαταραχή προσωπικότητας με βάση μια διεξοδική συνέντευξη και μια συζήτηση για τα συμπτώματα. Μια προσεκτική και ενδελεχής ιατρική εξέταση μπορεί επίσης να βοηθήσει στον αποκλεισμό άλλων πιθανών αιτιών συμπτωμάτων. Κατά τη διάγνωση της ασθένειας, ο ψυχίατρος με τον ασθενή θα συζητήσουν τα συμπτώματα του ατόμου και θα αναφερθούν στο οικογενειακό ιατρικό ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών ψυχικής ασθένειας.

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας συνήθως διαγιγνώσκεται στα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές της ενηλικίωσης. Περιστασιακά, ένα άτομο κάτω των 18 ετών μπορεί να διαγνωστεί με οριακή διαταραχή προσωπικότητας εάν τα συμπτώματα είναι σημαντικά και διαρκούν τουλάχιστον ένα χρόνο.

Ποιες άλλες ασθένειες μπορεί να συνυπάρχουν με οριακή διαταραχή προσωπικότητας;

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας εμφανίζεται συχνά με άλλες ψυχικές ασθένειες, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Αυτές οι συνυπάρχουσες διαταραχές μπορεί να κάνουν πιο δύσκολη τη διάγνωση και τη θεραπεία της οριακής διαταραχής προσωπικότητας, ειδικά εάν τα συμπτώματα άλλων ασθενειών επικαλύπτονται με συμπτώματα της διαταραχής. Για παράδειγμα, ένα άτομο με οριακή διαταραχή προσωπικότητας μπορεί επίσης να είναι πιο πιθανό να εμφανίσει συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης , PTSD , διπολικής διαταραχής , αγχώδους διαταραχής , κατάχρησης ουσιών ή διατροφικών διαταραχών.

Θεραπείες

Η οριακή διαταραχή προσωπικότητας – ιστορικά – εμφανίζει δυσκολία στη θεραπεία. Αλλά με νεότερη, βασισμένη σε αποδεδειγμένα στοιχεία θεραπεία, πολλά άτομα με αυτή τη διαταραχή εμφανίζουν όλο και λιγότερα σοβαρά συμπτώματα, βελτιωμένη λειτουργία και καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι σημαντικό για τους ασθενείς με οριακή διαταραχή προσωπικότητας να λαμβάνουν θεραπεία από έναν ειδικό. Άλλοι τύποι θεραπείας από άνθρωπο που δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος, μπορεί να είναι αναποτελεσματικοί ή επικίνδυνοι.

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να βελτιωθούν τα συμπτώματα μόλις ξεκινήσει η θεραπεία. Είναι σημαντικό τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας και τα αγαπημένα τους πρόσωπα να είναι υπομονετικά και να λαμβάνουν υποστήριξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας που δεν λαμβάνουν επαρκή θεραπεία, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άλλες χρόνιες ιατρικές ή ψυχικές ασθένειες και είναι λιγότερο πιθανό να κάνουν επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής.

Ψυχοθεραπεία

Η ψυχοθεραπεία, που μερικές φορές ονομάζεται «θεραπεία ομιλίας», είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Η ψυχοθεραπεία με έμπειρο ψυχίατρο πραγματοποιείται σε ατομικές συνεδρίες ή με άλλα άτομα σε ομαδικά περιβάλλοντα. Οι ομαδικές συνεδρίες μπορεί να βοηθήσουν να διδάξουν τα άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας να αλληλεπιδρούν με άλλους και να εκφράζονται αποτελεσματικά.

Δύο παραδείγματα ψυχοθεραπειών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της οριακής διαταραχής προσωπικότητας είναι:

 • Διαλεκτική Θεραπεία Συμπεριφοράς (DBT): Αυτή η θεραπεία αναπτύχθηκε ειδικά για άτομα με οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Το DBT χρησιμοποιεί έννοιες της επίγνωσης ή της επίγνωσης της παρούσας κατάστασης και της συναισθηματικής κατάστασης κάποιου. Το DBT διδάσκει επίσης δεξιότητες για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ελέγξουν τα έντονα συναισθήματα, να μειώσουν τις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και να βελτιώσουν τις σχέσεις.
 • Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT): Αυτή η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να αλλάξουν βασικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές που προέρχονται από ανακριβείς αντιλήψεις για τον εαυτό τους και τους άλλους και προβλήματα αλληλεπίδρασης με άλλους. Μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να μειώσουν τις εναλλαγές της διάθεσης και τα συμπτώματα άγχους και μπορεί να μειώσει τον αριθμό των αυτοτραυματικών ή αυτοκτονικών συμπεριφορών.

Φάρμακα

Επειδή τα οφέλη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για την οριακή διαταραχή προσωπικότητας είναι ασαφή, τα φάρμακα δεν χρησιμοποιούνται συνήθως ως ο κύριος τρόπος για τη θεραπεία της ασθένειας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας ψυχίατρος μπορεί να συστήσει φάρμακα για τη θεραπεία συγκεκριμένων συμπτωμάτων ή συνυπάρχουσες ψυχικές διαταραχές, όπως εναλλαγές της διάθεσης ή κατάθλιψη. Η θεραπεία με φάρμακα μπορεί να απαιτεί συντονισμένη φροντίδα από περισσότερους από έναν ιατρούς.

Τα φάρμακα μπορεί επίσης μερικές φορές να προκαλέσουν παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους.

Θεραπεία σε Μέλη Οικογένειας

Το να έχετε έναν συγγενή ή αγαπημένο σας πρόσωπο με τη διαταραχή μπορεί να είναι αγχωτικό και τα μέλη της οικογένειας ή οι φροντιστές μπορεί να ενεργήσουν ακούσια με τρόπους που μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του αγαπημένου τους προσώπου.

Παρόλο που απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί πόσο καλά βοηθά η οικογενειακή θεραπεία με την οριακή διαταραχή προσωπικότητας, μελέτες για άλλες ψυχικές διαταραχές δείχνουν ότι η συμπερίληψη μελών της οικογένειας μπορεί να βοηθήσει στη στήριξη της θεραπείας ενός ατόμου. Οι οικογένειες μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τη θεραπεία.

Η οικογενειακή θεραπεία βοηθά:

 • Επιτρέποντας στο συγγενή ή το αγαπημένο πρόσωπο να αναπτύξει δεξιότητες για να κατανοήσει και να υποστηρίξει ένα άτομο με οριακή διαταραχή προσωπικότητας.
 • Εστιάζοντας στις ανάγκες των μελών της οικογένειας για να τα βοηθήσετε να κατανοήσουν τα εμπόδια και τις στρατηγικές για τη φροντίδα κάποιου με τη διαταραχή.

 

Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας

Τι ακριβώς είναι η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (NPD);

Μια υγιής (ακόμη και μερικές φορές διογκωμένη) αίσθηση του εαυτού μπορεί να είναι καλό. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι εκείνοι που έχουν κάπως μεγαλειώδεις απόψεις για τον εαυτό τους είναι ψυχικά πιο σκληροί, λιγότερο στρεσαρισμένοι και έχουν μικρότερες πιθανότητες να πέσουν σε κατάθλιψη.

Ωστόσο, ο ναρκισσισμός υπάρχει σε ένα φάσμα: Από τη μία πλευρά, είναι λαχτάρα για την περιστασιακή φιλοφρόνηση. Στην πιο σκοτεινή του πλευρά, μπορεί να εισχωρήσει σε παθολογική περιοχή.

Η Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας (NPD) είναι μία από τις 10 διαταραχές προσωπικότητας που αναγνωρίζεται στην 5η  έκδοση του Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5).  Τα χαρακτηριστικά αυτής της διαταραχής έχουν να κάνουν με μεγαλειώδη αίσθηση προσωπικής αξίας και σπουδαιότητας για τον εαυτό του ατόμου, παράλληλα με μια υπερευαισθησία στην αξιολόγηση και την κριτική των άλλων. Το εκάστοτε άτομο μπορεί να εμφανίσει έντονη ενασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, εξυπνάδας, ομορφιάς ή ιδανικής αγάπης. Επίσης, πιστεύει ότι είναι ξεχωριστό και μοναδικό και πρέπει να συναναστρέφεται μόνο με άλλα μοναδικά άτομα υψηλού κύρους (ή θεσμούς), απαιτώντας παράλληλα υπερβολικό θαυμασμό.

Στερείται ενσυναίσθησης, δεν ταυτίζεται δηλαδή με τα συναισθήματα των άλλων, τους φθονεί ή θεωρεί ότι τον φθονούν. Έχει μία αίσθηση ιδιαίτερων δικαιωμάτων, επιθυμεί ευνοϊκή μεταχείριση ή αυτόματη συμμόρφωση των άλλων με τις προσδοκίες του. Συχνά φθονεί τους άλλους ή πιστεύει ότι τον φθονούν, εμφανίζοντας αλαζονική, χειριστική και υπεροπτική συμπεριφορά ή στάση. Το πιο σημαντικό κριτήριο ίσως είναι η εκμετάλλευση των διαπροσωπικών του σχέσεων, για να πετύχει τους σκοπούς του.

Επιδημιολογικά, η συγκεκριμένη διαταραχή δεν εμφανίζεται σε μεγάλο ποσοστό στον γενικό πληθυσμό, ενώ σύμφωνα με έρευνες ο επιπολασμός φαίνεται να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες. Το ποσοστό αυτό πάντως φαίνεται να  είναι χαμηλό επειδή, για να διαγνωστεί, κάποιος με NPD πρέπει να παραδεχτεί ότι έχει προβλήματα, κάτι που είναι δύσκολο να συμβεί. Το πραγματικό πρόβλημα με μια ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είναι ότι το άτομο δεν έχει καλή εικόνα για το τι συμβαίνει. Συχνά νομίζει ότι το πρόβλημα αφορά όλους τους άλλους και όχι αυτόν τον ίδιο.

Και μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά στους άνδρες έναντι των γυναικών. Σύμφωνα με έρευνες, σε σύγκριση με τους άντρες, μια ναρκισσιστική γυναικεία προσωπικότητα είναι πιο πιθανό να περιλαμβάνει βαθιά ανασφάλεια, μαρτύριο, ζήλια και ανταγωνιστικότητα με άλλες γυναίκες, θεωρώντας τες  συχνά ως «απειλή» (σκεφτείτε την αυταρχική πεθερά). Οι άνδρες από την άλλη (σε σύγκριση με τις γυναίκες) είναι πιο πιθανόν να εκμεταλλεύονται άλλους και να αισθάνονται ότι δικαιούνται ορισμένα προνόμια. Είναι επίσης πιο ικανοί να επιδεικνύουν ιδιότητες διεκδικητικότητας ή πείνας για δύναμη.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτά τα χαρακτηριστικά είναι αποκλειστικά σε οποιοδήποτε φύλο. Όσον αφορά τη ματαιοδοξία και τον εγωκεντρισμό και τα δύο φύλα εμφανίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά στον ίδιο βαθμό.

 

ΥΠΟΤΥΠΟΙ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΥ

Όταν σκέφτεστε έναν ναρκισσιστή, ορισμένα άτομα που γνωρίζετε μπορεί να έρθουν στο μυαλό: ο τύπος στο γυμναστήριο που ενδιαφέρεται περισσότερο για το πώς φαίνονται οι μύες του στον καθρέφτη παρά για την πραγματική γυμναστική, ή η συνάδελφος που ανεβάζει συνεχώς στο Instagram φωτογραφίες της με το πρόσωπό της — από κάθε γωνία.

Αλλά ο ναρκισσισμός δεν είναι μόνο να δείχνεις όμορφος: υπάρχουν, στην πραγματικότητα, μερικοί διαφορετικοί τύποι ναρκισσιστών.

#1. Ο κρυφός ναρκισσιστής (ή ευάλωτος ναρκισσιστής)

Βασικά  πρόκειται για το ακριβώς αντίθετο από το στερεότυπο, δηλαδή αντί να λαχταρούν τα φώτα της δημοσιότητας και τον συνεχή θαυμασμό, οι κρυφοί ναρκισσιστές τείνουν να είναι ντροπαλοί, να αυτοεξυπηρετούνται, να είναι υπερευαίσθητοι στο πώς τους αντιλαμβάνονται οι άλλοι και να ζηλεύουν χρόνια. Συχνά πιστεύουν ότι ο πόνος ή η ταλαιπωρία τους είναι χειρότερη από όλους τους άλλους—και μπορεί ακόμη και να πιστεύουν ότι είναι το πιο άσχημο άτομο σε ένα χώρο.

#2. Ο Εγκεφαλικός Ναρκισσιστής

Αντλούν τη σημασία τους για τον εαυτό τους από την ευφυία τους, πιστεύοντας ότι είναι πιο έξυπνοι από όλους τους άλλους.

#3. Ο Σωματικός Ναρκισσιστής

Οι σωματικοί ναρκισσιστές παίρνουν την αυτοεκτίμησή τους από το σώμα τους. Τείνουν να έχουν εμμονή με τη φυσική εμφάνιση, συμπεριλαμβανομένου του βάρους, και επικρίνουν τους άλλους βάσει της εμφάνισής τους.

#4. Ο Πνευματικός Ναρκισσιστής

Χρησιμοποιούν τη θρησκεία ή την πνευματικότητα για να εκφοβίσουν ή να δικαιολογήσουν επιβλαβείς συμπεριφορές σε άλλους που μπορεί να λάβουν μέρος όταν ένα άτομο παίρνει μια στάση «αγιότερη από σένα», δίνοντας υπερβολική έμφαση στο επίπεδο πνευματικότητάς του ή εγγύτητάς με τον Θεό. Επιβλαβείς συμπεριφορές μπορεί να συμβούν όταν, για παράδειγμα, ένας ηγέτης της εκκλησίας ισχυρίζεται ότι είχε ένα όραμα από τον Θεό για κάποιον άλλο ή ότι είναι σε «υψηλότερη» θέση να χρησιμοποιήσει βιβλικές περικοπές για να ελέγξει, να πληγώσει ή να ντροπιάσει κάποιον.

Άλλοι τύποι NPD που αναφέρονται σε διάφορες έρευνες περιλαμβάνου-αυτόν τον στερεοτυπικό τύπο που επιδιώκει την απόλυτη προσοχή, που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει χαρακτηριστικά όπως η ανταγωνιστικότητα και η εκμετάλλευση για να επιτύχει σε ένα επάγγελμα ή μια προσπάθεια.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα εμφανίσιμων χαρακτηριστικών με NPD, το καθένα με διαφορετικά επίπεδα σοβαρότητας, επομένως οι υποτύποι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως οδηγοί και όχι ως αυστηροί κανόνες.

Τα εννέα πιο κοινά χαρακτηριστικά για το NPD περιλαμβάνουν:

 • Υπάρχει μια διογκωμένη αίσθηση αυτό-σημασίας και δικαιώματος. Βαθιά μέσα του το άτομο, νιώθει ότι είναι ο καλύτερος, ο πιο επιτυχημένος, ο πιο ικανός σε οτιδήποτε και να καταπιαστεί.
 • Χρειάζεται συνεχή θαυμασμό. Η αυτοεκτίμησή του ατόμου είναι σαν ένα μπαλόνι χωρίς κόμπο, που απαιτεί μια σταθερή ροή προσοχής, έγκρισης και αναγνώρισης για να τη διατηρήσει φουσκωμένη. Ανεξάρτητα από το πόσο κάποιος μπορεί να του λέει ότι τον αγαπάει ή τον κοιτάζει, νιώθει ότι δεν είναι ποτέ αρκετό.
 • Αναμένει ειδική μεταχείριση. Είτε πρόκειται για χάρη είτε για συγγνώμη, ό,τι θέλει, πιστεύει ότι αξίζει να το έχει—επειδή είναι ανώτερος από όλους γύρω του και εκείνοι το γνωρίζουν και πρέπει να συμμορφώνονται.
 • Υπερβολικά επιτεύγματα και ταλέντα. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να εξωραΐσει τα γεγονότα – ή ακόμα και να λέει ξεκάθαρα ψέματα – σχετικά με τη ζωή, το βιογραφικό και τις εμπειρίες του.
 • Αντιδρώντας αρνητικά στην κριτική. Παρόλο που λαχταρά τον έλεγχο και παίρνει τα εύσημα όταν τα πράγματα πάνε καλά, κατηγορεί γρήγορα τους άλλους, όταν μια κατάσταση δεν πηγαίνει όπως την έχει σχεδιάσει. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να δεχτεί την κριτική ή να παραδεχτεί τα λάθη γιατί, φυσικά, πάντα φταίει κάποιος άλλος, όχι εσύ.
 • Το να είναι απασχολημένος με φαντασιώσεις για δύναμη, επιτυχία και ομορφιά. Έχει την τάση να δημιουργεί και να πιστεύει υπερβολικές, μη ρεαλιστικές αφηγήσεις γύρω από την επιτυχία, τις σχέσεις του, ακόμη και το πόσο καλός φαίνεται για να τον βοηθήσει να νιώσει ξεχωριστός και να έχει τον έλεγχο. Οτιδήποτε απειλεί τη φαντασία εκλογικεύεται ή απλώς αγνοείται. Θέλει επίσης να τον ζηλεύουν οι άνθρωποι και νιώθει αρκετά ζηλιάρης για ανθρώπους που έχουν αυτό που ο ίδιος θέλει.
 • Εκμεταλλευόμενος τους άλλους. Συχνά δεν σκέφτεται δύο φορές να χρησιμοποιήσει ή να εκμεταλλευτεί άλλους ανθρώπους για να επιτύχει τους δικούς του σκοπούς — είτε κακόβουλα είτε άθελα. Ενδιαφέρεται για τις σχέσεις του και τους ανθρώπους στη ζωή του σε επιφανειακό επίπεδο —αν ανεβάζουν την κοινωνική του θέση, ή τον κάνουν να φαίνεται ή να αισθάνεται καλά, για παράδειγμα— και δεν σκέφτεται πραγματικά πώς μπορεί να τον επηρεάσει η συμπεριφορά τους.
 • Έχοντας αδυναμία ή απροθυμία να αναγνωρίσει τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων. Είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στο πώς οι άνθρωποι του συμπεριφέρονται και αντιδρούν στις ανάγκες και τα συναισθήματά του, αλλά από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να μπει στη θέση των άλλων και να συμπάσχει με τις εμπειρίες τους. Μπορεί να μειώνει τους άλλους ή ακόμα και να εκφοβίζει τους ανθρώπους για να νιώσει καλύτερα με τον εαυτό του. Ποτέ δεν «μπαίνει βαθιά» σε καμία από τις σχέσεις του, και, ειλικρινά, δεν τον ενοχλεί τόσο πολύ.
 • Συμπεριφέρεται με αλαζονικό τρόπο. Με διογκωμένο εγώ και αίσθημα ανωτερότητας και δικαιώματος, πιθανότατα επιμένει να έχει τα καλύτερα αγαθά—το καλύτερο αυτοκίνητο, γραφείο, επώνυμα ρούχα— μονοπωλεί τις συζητήσεις, κοιτάζει υποτιμητικά τους ανθρώπους που αντιλαμβάνεται ως «κατώτερους» και συναναστρέφεται μόνο με αυτούς που νομίζει πως είναι εξίσου ξεχωριστοί, επιτυχημένοι και ταλαντούχοι.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ναρκισσιστικής διαταραχής προσωπικότητας;

Το NPD δεν είναι το είδος της πάθησης που μπορεί να διαγνωστεί με εξέταση αίματος, μαγνητική τομογραφία ή ακριβή κλίμακα, και σύμφωνα με το DSM-5, ένα άτομο πρέπει να εμφανίζει μόνο το 55% των παραπάνω χαρακτηριστικών, συμπτωμάτων και συμπεριφορών που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Η εξάλειψη της NPD μπορεί να είναι λίγο πιο περίπλοκη, καθώς οι ναρκισσιστές τείνουν να πιστεύουν ότι δεν υπάρχει τίποτα κακό με αυτούς και σπάνια ξεκινούν θεραπεία.

Αυτό εν μέρει μπορεί να εξηγήσει γιατί μπορεί να νιώθουμε ότι γνωρίζουμε και συναντάμε πολλούς ναρκισσιστές, αλλά εκτιμάται ότι μόνο το 5% των ανθρώπων έχουν στην πραγματικότητα NPD. (Αυτός είναι επίσης ο λόγος που δεν μπορείτε να ζητήσετε από τον θεραπευτή σας να διαγνώσει τον ναρκισσιστικό σύζυγό σας με τη διαταραχή, εάν δεν πιστεύει ότι έχει πρόβλημα.)

Ο ναρκισσισμός εξαρτάται μόνο από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας – τα περισσότερα από τα οποία είναι αντικειμενικά αρνητικά. Αλλά οι ψυχίατροι θέλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί σχετικά με την παθολογία της προσωπικότητας κάποιου.

Μια κλινική διάγνωση NPD δίνεται σε κάποιον που αντιμετωπίζει κοινωνική και επαγγελματική αναπηρία και υποκειμενική δυσφορία – κάτι που είναι ένας φανταχτερός τρόπος να πούμε ότι η ναρκισσιστική συμπεριφορά του δεν μπλέκει μόνο με την εργασία και την προσωπική του ζωή, αλλά γνωρίζει πραγματικά ότι είναι καταστροφική και τον κάνει να νιώθει άβολα.

Ένας κλινικός ιατρός συνήθως δεν θα διαγνώσει έναν ναρκισσιστή με NPD μέχρι να παλέψει με τη συμπεριφορά του και να ζητήσει βοήθεια για να την αλλάξει.

Αυτά τα άτομα έρχονται πιο συχνά στη θεραπεία

 • είτε για να λάβουν υποστήριξη για την προοπτική τους.
 • είτε επειδή ένα μέλος της οικογένειας επιμένει και είναι πιο εύκολο να συμμορφωθούν. Μερικές φορές, χρειάζεται να αντιμετωπιστεί ένα σοβαρό τελεσίγραφο, αποτυχία ή απώλεια για κάποιον με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας, ούτως ώστε να ζητήσει βοήθεια και δεν είναι ασυνήθιστο να αναζητήσει θεραπεία για ένα άλλο πρόβλημα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη.

Ποιες είναι οι θεραπείες για τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας;

Για όσους αναζητούν βοήθεια, η ψυχοθεραπεία, που ονομάζεται επίσης θεραπεία ομιλίας , μπορεί να βοηθήσει δουλεύοντας για να αυξήσει την ενσυναίσθηση και τη συμπόνια. Συναντώντας έναν ψυχίατρο, θα μάθετε πώς να σχετίζεστε καλύτερα με τους άλλους, κάτι που μπορεί να ενθαρρύνει πιο λειτουργικές και βελτιωμένες διαπροσωπικές σχέσεις, καθώς και να κατανοήσετε καλύτερα τα δικά σας συναισθήματα και γιατί νιώθετε όπως νιώθετε. Στην πορεία, ο ψυχίατρος σας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας σε:

 • Αποδοχή και διατήρηση σχέσεων με τους συναδέλφους και την οικογένεια
 • Ανέχεστε κακόβουλες κριτικές και αποτυχίες
 • Κατανόηση και ρύθμιση των συναισθημάτων σας
 • Ελαχιστοποίηση της επιθυμίας σας να επιτύχετε μη ρεαλιστικούς στόχους και ιδανικά πράγματα.

Αλλά μην περιμένετε μια προσαρμογή της προσωπικότητας από τη μια μέρα στην άλλη: Η θεραπεία για το NPD μπορεί να είναι μια μακρά, αργή, δύσκολη μάχη – και όπως συμβαίνει με άλλες διαταραχές προσωπικότητας, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να έχουν περισσότερα κίνητρα από έναν τυπικό πελάτη θεραπείας για να σημειώσουν πρόοδο και να επιλύσουν τα ζητήματά τους.

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, τα άτομα με αυτόν τον τύπο προσωπικότητας τείνουν να έχουν δυσπιστία και παρουσιάζουν απροθυμία, εκδηλώνουν αρνητικές αντιδράσεις και συχνά εγκαταλείπουν τη μάχη νωρίς. Δεδομένου ότι η θεραπεία ασχολείται κυρίως με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, τα οποία είναι αρκετά σταθερά με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια ψυχοθεραπείας μέχρι να συμβεί μια σημαντική ανακάλυψη.

Τα καλά νέα είναι ότι μελέτες σε παρέμβαση με άτομα που ζουν με NPD έχουν δείξει ότι ορισμένοι ναρκισσιστές είναι στην πραγματικότητα ικανοί να μάθουν και να νιώσουν ενσυναίσθηση, που είναι το απόλυτο αντίδοτο.

Και ενώ δεν υπάρχουν ψυχοτρόπα φάρμακα για τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση της διαταραχής, να έχετε κατά νου ότι η πιθανότητα ταυτόχρονης εμφάνισης ψυχιατρικής διαταραχής μαζί με NPD είναι πιθανή. Εάν ζείτε με αυτήν την πάθηση και αντιμετωπίζετε επίσης κατάθλιψη , άγχος , προβλήματα εθισμού ή διαταραχή χρήσης ουσιών, διπολική διαταραχή , διατροφική διαταραχή ή οποιαδήποτε άλλη ασθένεια, μπορεί να σας συνταγογραφηθούν φάρμακα που είναι χρήσιμα για τη θεραπεία αυτών των καταστάσεων.

ΠΑΡΑΝΟΕΙΔΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η Παρανοειδής προσωπικότητα περιγράφηκε για πρώτη φορά από τον Adolf Meyer στις αρχές του εικοστού αιώνα. Οι ασθενείς που ανήκουν σε αυτήν την ομάδα διακατέχονται από  έντονη αμφιβολία και καχυποψία προς τους άλλους. Συνεπώς, τα κίνητρα και οι πράξεις των συνανθρώπων τους χαρακτηρίζονται από τα παρανοϊκά άτομα ως κακόβουλα. Οι πάσχοντες από παρανοειδή διαταραχή αποδίδουν τις δικές τους συγκρούσεις, εχθρότητες, αλλά και τις ευθύνες τους στους άλλους. Ακόμα και αν οι απόψεις τους είναι λανθασμένες, αδυνατούν να υποχωρήσουν και μπορεί να στραφούν και προς το άτομο που τις αμφισβητεί. Χαρακτηρίζονται από ένταση, επιφυλακτικότητα και μυστικότητα ενώ παράλληλα δεν χρησιμοποιούν το χιούμορ και δεν εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Συχνά βρίσκονται να αμφιβάλλουν για την πίστη των συνεργατών, των φίλων τους ή του συντρόφου τους εξετάζοντας κάθε κίνησή τους. Εξαιτίας αυτής της αγχώδους κατάστασης, μπορεί να υποστούν κάποιο ψυχωτικό επεισόδιο, το οποίο θα κρατήσει από λεπτά έως ώρες. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Παρανοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την Παρανοϊκή Σχιζοφρένεια. Το βασικό χαρακτηριστικό στο οποίο διαφέρουν είναι πως στην Παρανοειδή Διαταραχή Προσωπικότητας δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις οποιασδήποτε μορφής δηλαδή ούτε ακουστικές ούτε οπτικές κάτι το οποίο είναι κύριο χαρακτηριστικό της σχιζοφρένειας και των υποκατηγοριών της!!

ΣΧΙΖΟΕΙΔΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η Σχιζοειδής Διαταραχή προσωπικότητας σχετίζεται με την αποστασιοποίηση του ανθρώπου από τις κοινωνικές συναναστροφές και το πολύ περιορισμένο εύρος στην έκφραση των συναισθημάτων. Η αποστασιοποίηση αυτή δεν φαίνεται να τον ενοχλεί, αλλά την επιδιώκει. Δίνει την εντύπωση ότι είναι ένας άνθρωπος ψυχρός, απόμακρος, επιφυλακτικός με έλλειψη ανάμιξης στα γεγονότα της καθημερινότητας. Ζει τη ζωή του με εξαιρετικά μικρή ανάγκη ή επιθυμία για συναισθηματικούς δεσμούς με άλλους. Ωστόσο, έχουν πλούσιο εσωτερικό κόσμο για αυτό και έρευνες συσχετίζουν την σχιζοειδή διαταραχή με τις δημιουργικές ιδιοφυίες, τα άτομα δηλαδή που διαπρέπουν σε επιστήμες που απαιτούν ελάχιστη ανθρώπινη επαφή όπως τα μαθηματικά και η αστρονομία ή εργάζονται σε μοναχικές εργασίες, όπως νυχτοφύλακες ή βιβλιοθηκάριοι. Συχνά δίνουν  πρωτότυπες και δημιουργικές ιδέες. Η μνήμη και άλλες γνωσιακές ικανότητες λειτουργούν σε εξαιρετικά καλό βαθμό. Μερικές φορές τα άτομα αυτά μπορεί να βιώσουν βραχέα ψυχωσικά επεισόδια που διαρκούν λεπτά ως ώρες, σαν απάντηση στο στρες.

ΣΧΙΖΟΤΥΠΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο όρος αυτός προήλθε μετά από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Δανία με υιοθετημένα παιδιά που είχαν βιολογικούς γονείς με σχιζοφρένεια. Κάποια από τα παιδιά αυτά ανέπτυξαν σχιζοφρένεια στην ενήλικη ζωή, αλλά ακόμα περισσότερα εμφάνισαν κάτι που έμοιαζε με ήπια μορφή σχιζοφρένειας.

Εδώ είναι έκδηλη η έντονη δυσκολία και ανεπάρκεια στις διαπροσωπικές σχέσεις. Οι ασθενείς εμφανίζουν εκκεντρικότητες στη σκέψη, στην αντίληψη και στην επικοινωνία που είναι ήπιες και δεν φτιάχνουν τα κριτήρια της σχιζοφρένειας. Συχνά έχουν ιδέες αναφοράς (δηλαδή πιστεύουν ότι τα γεγονότα έχουν ένα συγκεκριμένο και παράξενο νόημα, που τους αφορά προσωπικά) και εκδηλώνουν καχυποψία και παρανοϊκό ιδεασμό. Επίσης, δύναται να έχουν επαναλαμβανόμενες παραισθήσεις (αισθάνονται για παράδειγμα την παρουσία κάποιας δύναμης ή προσώπου που δεν βρίσκεται στην πραγματικότητα). Ο λόγος τους είναι ασαφής με ασυνήθιστη χρησιμοποίηση των λέξεων. Σχετικά με τη συμπεριφορά τους και την εμφάνισή τους μπορεί να είναι εκκεντρική, δηλαδή μπορεί να μιλούν μόνοι τους ή να φορούν τσαλακωμένα και βρώμικα ρούχα. Περί το 1990, οι Widiger, Frances και Trall, εξέτασαν πόσο σημαντικά είναι για τη διάγνωση τα παραπάνω συμπτώματα και διαπιστώθηκε ότι ο παρανοϊκός ιδεασμός, οι ιδέες αναφοράς και οι παραισθήσεις είχαν τη μεγαλύτερη σημασία. Τέλος, μπορεί να αναπτύξουν βραχέα ψυχωτικά επεισόδια (διάρκειας λεπτών ως ωρών) ιδιαίτερα ως απάντηση σε στρες.

ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Μιλώντας για την Αντικοινωνική Διαταραχή της Προσωπικότητας αναφερόμαστε σε έναν πρόσφατο σχετικά όρο για τη διαταραχή της προσωπικότητας που παλιότερα λέγονταν «ψυχοπαθητική», «κοινωνιοπαθητική» ή «δυσκοινωνική». Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι άνθρωποι που έχουν ζήσει σε ένα χαοτικό περιβάλλον και έχουν υποστεί κακοποίηση και ισχυρές τραυματικές εμπειρίες.

Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι ένα μακρό ιστορικό περιφρόνησης και παραβίασης των δικαιωμάτων των άλλων, που εκδηλώνεται με ανεύθυνη και παράνομη συμπεριφορά, αδιαφορία για τον νόμο, αδυναμία για σταθερή εργασία, εκμετάλλευση και χειραγώγηση των άλλων και αδυναμία για σταθερές σχέσεις. Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν σαν αντικοινωνικοί πριν καν πατήσουν τα 15 έτη παρουσιάζοντας κάποια από τα συμπτώματα της διαταραχής της διαγωγής, δηλαδή επιθετικότητα προς ανθρώπους και ζώα, καταστροφή ιδιοκτησίας, εξαπάτηση ή κλοπές, σοβαρή παραβίαση κανόνων.

Στην εφηβεία, η σεξουαλική δραστηριότητα των ατόμων αυτών αρχίζει νωρίς και μπορεί να είναι ασυνήθιστα επιθετική ή βίαιη, εμφανίζεται συχνά κατάχρηση αλκοόλ και άλλων ουσιών και αρχίζουν οι δυσκολίες με τον νόμο. Ακόμα, γνώρισμα τους είναι η γοητεία και η χειραγώγηση των ασθενών αυτών που ξεγελούν πολύ εύκολα, με συνέπεια στην ψυχιατρική συνέντευξη να φαίνονται απόλυτα φυσιολογικοί. Παρουσιάζονται με απόλυτη σιγουριά για τον εαυτό τους, με πληθώρα σεξουαλικών συντρόφων και ιδιαίτερα εκμεταλλευτικοί στις σεξουαλικές τους σχέσεις. Σαν γονείς μπορεί να αφήσουν τα παιδιά να πεινάνε ή να μην τα φροντίσουν στην αρρώστια τους. Δημιουργούν πολλά χρέη, εξαπατούν και μπορεί να κάνουν πολλά χρόνια φυλακή. Οι αντικοινωνικοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν δυσφορία, εσωτερική ένταση και καταθλιπτική διάθεση.

 

ΙΣΤΡΙΟΝΙΚΗ (ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ) ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τα άτομα με τη συγκεκριμένη διαταραχή εκφράζουν τα συναισθήματά τους με υπέρμετρα δραματικό και θεατρικό τρόπο καθώς και δεν νιώθουν άνετα αν δεν αποτελούν το κέντρο της προσοχής. Ούτως ώστε να καταφέρουν να τραβήξουν τα βλέμματα εμφανίζονται σεξουαλικά προκλητικά και σαγηνευτικά όχι μόνο στο άτομο που τους ενδιαφέρει ερωτικά, αλλά και στον κοινωνικό περίγυρο και στην εργασία τους. Δίνουν τεράστια προτεραιότητα στο «φαίνεσθαι» και είναι πολύ ευάλωτα στην κριτική και δη στην αρνητική κριτική των γύρω τους. Ο λόγος τους είναι έντονα περίπλοκος χωρίς επαρκή επιχειρηματολογία και λεπτομέρειες με στόχο να προκαλούν εντυπωσιασμό. Χρήζει ιδιαίτερης σημασίας ο κίνδυνος για απόπειρες αυτοκτονίας στους ανθρώπους αυτούς έτσι ώστε να λάβουν την απαραίτητη φροντίδα και προσοχή.

 

ΑΠΟΦΕΥΚΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Οι αποφευκτικοί ασθενείς απέχουν από κάθε διαπροσωπική επαφή λόγω του φόβου της κριτικής, της αποδοκιμασίας ή της απόρριψης. Επομένως, οι επιδόσεις στον τομέα της εργασίας ή στο σχολείο είναι χαμηλές ως μηδαμινές. Νιώθουν ανεπαρκείς, κατώτεροι, μη αρεστοί, έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και φοβούνται συνεχώς μήπως τους κοροϊδέψουν. Μόλις συνειδητοποιήσουν ότι ένα άλλο άτομο τους αποδέχεται χωρίς καμία κριτική και τους υποστηρίζει, μπορεί να προχωρήσουν σε πιο στενές σχέσεις. Αν κάποιος είναι έστω και ελάχιστα αποδοκιμαστικός ή επικριτικός μαζί τους, μπορεί να νιώσουν υπερβολικά πληγωμένοι. Είναι απρόθυμοι να πάρουν προσωπικά ρίσκα και να συμμετάσχουν σε νέες δραστηριότητες, επειδή μπορεί να καταλήξουν ντροπιασμένοι. Ακόμη, διαθέτουν έντονη επιθυμία για στοργή και συχνά νιώθουν απογοητευμένοι από τη μοναξιά τους και την αδυναμία τους να συναναστρέφονται άνετα με τους άλλους. Τα χαρακτηριστικά της αποφευκτικής διαταραχής είναι όμοια με αυτά της κοινωνικής φοβίας.

 

ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο όρος αυτός χρησιμοποιείται για να περιγράψει ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ένθερμη την ανάγκη να τους φροντίζουν άλλοι κάτι που συνεπάγεται την υποτακτική και εξαρτημένη συμπεριφορά και το φόβο αποχωρισμού από τους άλλους. Ο εξαρτημένος ασθενής βασίζεται πάντα σε κάποιον άλλον είτε είναι ο γονιός, είτε ο φίλος, είτε ο σύντροφος, για τις βασικές ή τις καθημερινές αποφάσεις της ζωής του τρέμοντας στην ιδέα μην μείνει μόνος του, διότι φοβάται ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Ακόμα, δεν παρουσιάζει προθυμία στο να εκφέρει απόψεις, ακόμα και αν έχει, με το φόβο να μην προσβάλλει άλλα άτομα που έχει ανάγκη. Δεν έχει αυτοπεποίθηση και αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια σχετικά με την ικανότητά του να φροντίζει τον εαυτό του. Τέλος, τα εξαρτημένα άτομα είναι απαισιόδοξα και παρουσιάζουν περιορισμένο επίπεδο κοινωνικής και επαγγελματικής λειτουργικότητας.

 

ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Οι πάσχοντες έχουν μανία με την τάξη, την τελειοθηρία και τον έλεγχο, που αποβαίνει σε βάρος της ευελιξίας, της ανοιχτής έκφρασης συναισθημάτων και της αποδοτικότητας. Είναι σε μέγιστο βαθμό ευσυνείδητοι, προσεκτικοί και αναλύουν όλες τις πτυχές ενός θέματος, γεγονός που προξενεί δυσχέρειες στη λήψη αποφάσεων. Το ψυχαναγκαστικό άτομο ασχολείται πολύ με λίστες, κανόνες και ασήμαντες λεπτομέρειες, δεν μπορεί να υπολογίσει καλά το χρόνο του και συχνά αφήνει τις υποχρεώσεις του τελευταία στιγμή. Ένα άλλο σύμπτωμα της ψυχαναγκαστικής διαταραχής της προσωπικότητας είναι η ευθυνοφοβία που εγκυμονεί δυσφορία και σπάνια το άτομο αισθάνεται ικανοποιημένο από τα κατορθώματά του. Επιπλέον, τα άτομα αυτά είναι πολύ επιτυχημένα στον τομέα των επιστημών και σε άλλα απαιτητικά πεδία όπου η τάξη και η προσοχή αποτελούν κομβικά στοιχεία. Αντίθετα, οι επιτυχημένες διαπροσωπικές σχέσεις δεν είναι γνώρισμα των ψυχαναγκαστικών ατόμων και αισθάνονται άβολα με καταστάσεις που δεν μπορούν να ελέγξουν. Διαταραχές που συνοδεύουν την ΨΔΠ είναι διαταραχές της διάθεσης και αγχώδεις διαταραχές.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ

Η θεραπεία για τις διαταραχές προσωπικότητας, όπως ισχύει και για την οριακή διαταραχή προσωπικότητας που προαναφέρθηκε, περιλαμβάνει:

 • Ψυχοθεραπεία
 • Φαρμακευτική αγωγή

 

Ισχύει για κάθε διαταραχή προσωπικότητας πως η  ψυχοθεραπεία αποτελεί τον χρυσό κανόνα. Η ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία είναι εξίσου αποτελεσματικές σε αυτές τις διαταραχές μόνο αν ο ασθενής ψάχνει για θεραπεία και για κίνητρο να αλλάξει. Κατά τη διάρκεια της ψυχοθεραπείας, ο ψυχοθεραπευτής προσπαθεί να αναγνωρίσει τα εσωτερικά προβλήματα στη ζωή του ασθενή. Βοηθά τον ασθενή να κατανοήσει αυτά τα προβλήματα και πως αυτά σχετίζονται με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και να εκπαιδευτεί σε νέες δεξιότητες, ώστε να αλληλοεπιδρά καλύτερα. Τυπικά, ένας ψυχοθεραπευτής πρέπει να επισημαίνει επανειλημμένως τις ανεπιθύμητες συμπεριφορές και τις συνέπειες τους πριν οι ασθενείς να τις αντιληφθούν. Αυτή η στρατηγική μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να αλλάξουν τις απροσάρμοστες συμπεριφορές και τις λανθασμένες πεποιθήσεις. Η ομαδική ψυχοθεραπεία συνίσταται σε ασθενείς όπου χρειάζεται να ενδυναμωθεί η αυτογνωσία τους μαθαίνοντας να διαχειρίζονται τα προβλήματα της καθημερινής τους ζωής.

Οι διαταραχές προσωπικότητας δεν ανταποκρίνονται καλά στα φάρμακα, αν και μερικά είναι αποτελεσματικά σε συγκεκριμένα συμπτώματα (π.χ. κατάθλιψη, άγχος). Οι διαταραχές που μπορεί να συνυπάρχουν με τις διαταραχές προσωπικότητας (π.χ. διαταραχές της διάθεσης, άγχος, εξάρτηση από ουσίες, διατροφικές διαταραχές) μπορεί να δυσκολεύουν την θεραπεία, να παρατείνουν το χρόνο μέχρι την ύφεση, να αυξάνουν τον κίνδυνο υποτροπής και να μειώνουν την απόκριση  σε αποτελεσματικές θεραπείες.